Home » SCA – Hvad, hvornår og hvorfor?

SCA – Hvad, hvornår og hvorfor?

Vi kan ikke komme udenom det helt store samtaleemne som vil få en stor betydning for e-commerce verdenen, ‘SCA’ [Strong Customer Authentication], som kommer til at ændre online betaling på nettet i EU fra d. 11. januar 2021.

Men hvad er SCA, hvad skal du som webshopejer præcis være opmærksom på, hvornår skal du i gang og hvorfor skal du overhoved lære mere om SCA? Det er spørgsmål vi ved mange har undret sig over, og derfor har vi skrevet dette blogindlæg for at klarlægge disse spørgsmål.   

Hvad?​

SCA er en forkortelse af Strong Customer Authentication, som skal fungere som en ekstra sikkerhed for online-forbrugerne, da de i fremtiden, i EU, skal give to former for identifikation for at kunne gennemføre deres online køb. Dette vil være gældende på alle onlinekøb i EU. De to identifikationsfaktorer skal være noget som betaleren ved, f.eks. et kodeord, har f.eks. en engangskode eller er f.eks. et fingeraftryk.

Godkendelsesproceduren, SCA, bliver i Danmark også omtalt som ’Stærk kundeverifikation’ og denne kan udføres ved hjælp af 3D Secure eller andre lignende protokoller, som f.eks. SafeKey fra AmericanExpress.

Dog omfatter SCA-kravet ikke køb via postordre og telefon, eller transaktioner hvor enten udsteder eller indløser ikke opererer fra Europa. Dertil kan kortudstederen også gøre undtagelser hvis kunden har vurderet at risikoen for bedrageri ved en transaktion er lav. Dog er der mange regler at tage højde for, men disse er ikke uddybet i dette blogindlæg. Du kan finde mere information om undtagelser og regler fra kravet om SCA, her: https://ehandel.dk/e-handlerens-guide-til-sca-og-3d-secure-2-0/.

Som webshopejer skal du tage fat i din betalingsudbyder, og sikre dig at de har aktiveret 3D Secure. Swiipe er klar til at aktivere det rettidigt, så hvis du er kunde hos Swiipe, behøver du ikke foretage dig yderligere og du kan derfor slappe af og modtage betalinger – også efter nytår. Hvis du endnu ikke er kunde hos Swiipe, kan du blive det her: https://swiipe.com

Hvornår?​

Fra d. 11. januar 2021 bliver SCA påkrævet ved alle elektroniske betalinger, hvor kunden tager initiativet til betalingen, herunder: kortbetaling, konto-til-konto betaling samt wallets som f.eks.
MobilePay. Det er derfor vigtigt at du som webshopejer sikrer at din betalingsløsning med din PSP-udbyder er klar til SCA, ellers vil du ikke kunne modtage betalinger på din webshop efter d. 11. januar 2021.

Det er dog værd at bemærke at EU’s grænse for hvornår SCA bliver påkrævet er 30 €, som svarer til cirka 225 kr. Dette er ensbetydende med at alle transaktioner under 30 € hovedsageligt køres igennem uden SCA, men man kan dog som forretning vælge at sætte et lavere max, hvis dette ønskes.

Fra d. 11. januar 2021 bliver SCA påkrævet ved alle elektroniske betalinger, hvor kunden tager initiativet til betalingen, herunder: kortbetaling, konto-til-konto betaling samt wallets som f.eks.
MobilePay. Det er derfor vigtigt at du som webshopejer sikrer at din betalingsløsning med din PSP-udbyder er klar til SCA, ellers vil du ikke kunne modtage betalinger på din webshop efter d. 11. januar 2021.

Date for when SCA is implemented

Hvorfor?

SCA er en del af EU’s betalingsservicedirektiv2 [PSD2] som skal mindske svindel via kort og gøre forbrugerne tryggere ved online betaling.

Det betyder kort sagt at kortudstedere – som er bankerne – kun må acceptere onlinebetalinger hvis  kundernes kort lever op til de nye krav om 2-faktor identifikation efter d. 11. januar 2021.

Opsummering

For at du kan modtage betalinger på nettet efter nytår, er det altså vigtigt at du som webshopejer sikrer dig at du har aktiveret 3D Secure på din webshop. For hvis du ikke har aktiveret dette, kan
du fra d. 11. januar 2021 opleve at dine kunders betalingskort bliver afvist af kortudbyderen.

Hos Swiipe opfordrer vi til at alle webshops bliver SCA-klar inden nytår, og gerne før både Black Friday og juleshoppingen, så du som webshop-ejer undgår at skulle teste en helt ny betalingsløsning på den travleste tid på året.

Alt du skal gøre som webshop-ejer er altså at sørge for at din betalingsudbyder har aktiveret 3D Secure, og hvis du allerede har sikret dig dette, er du klar til at modtage betalinger efter nytår.